רכז המגמה: קובי לחאם
חומר הלימוד
חומר הלימוד מחולק לשלושה חלקים עיקריים: פרקי חובה, פרקי בחירה ומעבדה.
- פרקי החובה הם: מכניקה, חשמל ומגנטיות ומעבדה שמהווים % 70 מהציון הכללי בפיזיקה 5 יח”ל.
- התלמידים נבחנים בבחינה במעבדת חקר, במועד נפרד בחינת המעבדה נועדה לבדוק מיומנויות חקר אשר נדרשות במהלך 3 שנים, כגון: יכולת להתגבר על תקלות ,ביצוע מדויק ושימוש נכון במכשירים, ניתוח תוצאות בעזרת גרפים, הסקת מסקנות וזיהוי גורמי שגיאה. ניתוח התוצאות של רוב הניסויים הוא ממוחשב,בעזרת תוכנת גיליון אלקטרוני.
- פרקי הבחירה הנלמדים בביה”ס הם: אופטיקה גאומטרים, גלים ופיזיקה מודרנית. פרקי הבחירה מהווים 30% מהציון הכללי בפיזיקה 5 יח”ל.
הכישורים הנדרשים
- שליטה מלאה בחומר הלימוד במתמטיקה ברמה של 5-4 יח”ל.
- יכולת חשיבה אנליטית וכושר הפשטה – ניתוח מצבים חדשים על סמך העקרונות שנלמדו.
- התמדה ומשמעת עצמית – שליטה בחומר מושגת לא רק ע”י הבנת החומר התיאורטי, אלא גם ע”י תרגול רב. כדי לעמוד בהצלחה בעומס העבודה ובקצב המהיר, דרושה משמעת עצמית ותכנון זמן נכון.
- העבודה המעשית במעבדה דורשת סדר, דיוק וארגון נכון, וכן חוש טכני מסוים.
דפוסי עבודה עיקריים
לימוד פיסיקה ברמה גבוהה נעשה ע”י שילוב של 3 צורות עבודה עיקריות:
- פיתוח תיאורטי – ניתוח תופעות הטבע וגילוי החוקיות. ניסוח החוקים בצורתם המתמטית. חלק זה של הלימוד הוא אנאליטי בעיקרו ודורש כושר הפשטה.
- יישום התיאוריה לפתרון בעיות – במישור זה של הלימוד נדרש התלמיד להשתמש בחוקים ובנוסחאות שפותחו לפתרון בעיות שונות. כאן נדרש תרגול רב בצד יכולת הניתוח.
- עבודה מעשית – חקר תופעות הטבע מבוסס ברובו על ניסויים. במסגרת העבודה במעבדה לומד התלמיד שיטות מחקר בסיסיות, על שלביהן השונים: השערה, הצבת מטרה, תכנן הניסוי, ביצוע מדויק – עד להסקת מסקנות. כל זה נעשה במעבדה המצוידת במכשור החדיש ביותר בתחום הפיסיקה כולל מחשבים, תוכנות, מעבדות ממוחשבות ואביזרים נלווים העושים את העבודה למעניינת ומדויקת יותר. 20
לימודי פיסיקה ברמה של 5 יח״ל בבגרות מקנות בונוס גבוה בכל האונירסיטאות.